FRI Fokus Case: Vi vækker ingeniørbegejstringen hos skoleeleverne

Hos Johansson & Kalstrup har de tradition for at invitere skolepraktikanter indenfor i virksomheden. Og udbyttet er indsatsen værd, når praktikken vækker begejstring, og der flere år senere står en nyuddannet ingeniør, som gerne vil ansættes.

 Hvem:

Flemming Davidsen, personalechef, Johansson & Kalstrup A/S,

Hvad:
Har hvert år 3-4 elever i skolepraktik

Hvorfor:
Ingeniørmangel betyder, at det er nødvendigt at rekruttere tidligt blandt lokale skoleelever

 

I Varde hænger der ikke ledige ingeniører på gadehjørnerne. Tværtimod kan det være meget svært - ligesom mange andre steder i landet - at lokke dygtige og kvalificerede ingeniører til byen, når man som Varde ligger i vandkantsbæltet i Sydvestjylland. Men hvad gør man så, når man er en mindre rådgivende ingeniørvirksomhed, der skriger på arbejdskraft?

"Vi har ligeså længe, jeg kan huske, været meget aktive med at tage erhvervspraktikanter fra de lokale skoler ind i virksomheden. Vi kan se, at der er større sandsynlighed for, at de vender tilbage til byen, når de er færdiguddannede, fordi det er her i byen, at de har deres familie og netværk," siger Flemming Davidsen, personalechef i Johansson & Kalstrup A/S.

Han fortæller, at i begyndelsen var det mest familiemedlemmer til ansatte i virksomheden, der først og fremmest kom i praktik. Men i de seneste år har de selv været opsøgende hos praktikantvejledere på skolerne. Her har de gjort opmærksom på, at de har en ledig plads til en skoleelev, der vil i erhvervspraktik. De har også ved flere lejligheder måtte takke nej til erhvervspraktikanter, fordi der har været for mange ansøgere.

"Det er jo i de samme uger, skolerne har erhvervspraktik, så det er efter først-til-mølle-princippet. Men når de er her, gør vi meget for, at de bliver en aktiv del af virksomheden i den uge, de er her. De får deres eget skrivebord i midten af kontoret, og der er en teknisk assistent, der bruger minimum

20 timer om ugen med praktikanten. Desuden får de en opgave med at beregne energiforbruget i deres eget hus, hvor de selv skal lave energimålinger m.m.," fortæller Flemming Davidsen.

Ud over at de skal løse deres egen opgave, er praktikanterne ude med de andre ingeniører fra Johansson & Kalstrup.

"Det er både sjovt og herligt at se den udvikling, der sker hos eleverne, når de er her hos os. De får virkelig øjnene op for al det skjulte arbejde, vi som rådgivende ingeniører laver. De lægger pludselig mærke til, hvorfor ventilationsrørene ligger, som de ligger, hældningen på et tag osv. Jeg kan se, at vi vækker ingeniør-begejstringen hos dem. På den måde får de også en rigtig god indføring i samfundsorientering. Den sidste erhvervspraktikant, vi havde, sagde, at det var så spændende, at han ville ønske, at han ikke skulle tilbage til skolen. Vi måtte så sige til ham, at hvis han vil være ingeniør, betyder det mange år på skolebænken," siger Flemming Davidsen.

Han vil til hver en tid anbefale andre rådgivende ingeniør-virksomheder at gøre det samme som Johansson & Kalstrup.

"Det handler om at få åbnet samfundets øjne for, hvad det er, vi som rådgivende ingeniører laver. For vores virksomhed handler det også om rekruttering, men det handler også om at gøre vores lokalsamfund i Varde attraktivt. Og det gør vi ved at få og fastholde arbejdspladser med højtuddannet arbejdskraft i byen," slutter Flemming Davidsen.

Denne artikel er en del af "FRI Fokus nr. 1" - læs mere her.

Kategoriseret under: