Debatindlæg: Vigtige energi-signaler fra staten

Af Henrik Garver, adm. direktør i FRI. Erhvervsbladet, 14. oktober 2009.

Der er intet, der er så inspirerende som et godt eksempel. Derfor er det vigtigt, at staten nu har meldt ud, hvordan man praktisk vil gå videre med løftet om at spare 10 procent på energien i de statslige bygninger inden 2011.
Vi ved, at 40 procent af Danmarks energiforbrug i dag bliver brugt i bygninger, og derfor er statens resolutte handling et vigtigt pejlemærke for alle os almindelige danskere, der også gerne skulle spare på energien til gavn for klimaet.

Men nu handler det om at sætte handling bag ordene. Det er ikke nok at skrue el-sparepærer i - de statslige bygninger bør gennemgås kritisk og professionelt med hensyn til tekniske områder som bl. a. isolering og varmesystemer, men nok så væsentligt også medarbejdernes ( herunder ledernes og politikernes) adfærd.
Energispareindsatsen skal baseres på kvalitativ viden og fremtidssikrede løsninger og ikke blot gode hensigter.

Derfor er det positivt, at statens nye cirkulære om energieffektivisering indeholder bestemmelser om øget synlighed og offentliggørelse af resultaterne på en kommende hjemmeside, men også metodefrihed, så de enkelte ministerier kan afprøve nye metoder og lære af hinanden.
I FRI kan vi love, at vi vil følge interesseret med i indsatsen. Det er et væsentligt og ambitiøst mål, staten har sat sig.