Oversvoemmet -mark

Debat: Slæk ikke på klimamål

Regeringen lægger ifølge et lækket notat til den kommende finanslov op til markante besparelser på grøn omstilling.

Besparelserne rammer heldigvis hovedsageligt den folkelige involvering i grønne projekter og en række mindre ordninger - men ikke de projekter, der substantielt understøtter den grønne omstilling. Derimod er det en reel udfordring, at regeringen lægger op til at justere målsætningen om en fossilfri dansk energiforsyning i 2050.

Timingen af denne udmelding er eklatant dårlig. Ved det kommende COP21-møde i Paris til december er der grund til at tro på, at den globale indsats i forhold til klimaforandringer kan træde ind i en ny epoke.

Det nuværende 2050-mål er realistisk, men også ambitiøst.

Effekten af målet er, at Danmark p. t. har opbygget kompetencer i verdensklasse inden for vindenergi, biomasse og andre vedvarende energiløsninger. Det er teknologiuafhængig viden med et stort globalt potentiale - ikke blot i forhold til klimaet, men også i forhold til forsyningssikkerhed, geopolitisk stabilitet med videre.

Danmark og danske virksomheder har i dag et stærkt internationalt brand i forhold til klimadagsordenen. Når ambitionerne slækkes, påvirkes dette brand og vores fremtidige mulighed for at vise løsninger, der skaber resultater, svækkes tilsvarende.

Det er ikke nu, at Danmark skal ryste på hånden og slække på ambitionerne i klimapolitikken.

Kategoriseret under: