Aviser

Presseklip: Staten bygger mere og mere, mens kommunerne må holde igen

Uge 2 2018

Opkøbs-lavine hos store rådgivere kan være sat i gang
Med gårsdagens nyhed om Swecos køb af Årstiderne Arkitekter mener flere i branchen, at der er mere i vente. "Jeg tror godt, vi kan forvente mere fra samme skuffe, og konsolideringer på tværs af arkitekter og ingeniører har vi set før, med især Rambøll i front i de seneste år. Det er en tendens, der har været tydelig i Sverige, men også i andre lande er virksomhederne blevet langt mere integrerede, siger adm. dir. i FRI, Henrik Garver. (Licitationen)

Giganterne vokser i europæisk rådgiverbranche
Den positive markedsudvikling, der i øjeblikket sker i Danmark, er en del af en generel vækstbølge blandt rådgivende ingeniørvirksomheder i Europa. Det konkluderer Svensk Teknik och Design (STD) i sin seneste Sector Review for udviklingen i den europæiske rådgivende ingeniør- og arkitektbranche. "Den bølge af opkøb, fusioner og stærk organisk vækst, vi har været vidne til blandt de danske rådgivende ingeniørvirksomheder i de seneste år, er i 2016 og 2017 blevet overmatchet af særligt de globale nordamerikanske virksomheders satsning på Europa. Dermed er det ikke længere kun de danske og nordiske virksomheder, der sætter tempoet for virksomhedernes vækst i Europa. 2018 bliver derfor et virkelig spændende år for branchen, siger adm. dir. i FRI, Henrik Garver. (Licitationen, Building-Supply, Idag.dk, Mandag Morgen, Finans.dk)

Læs pressemeddelelse 

Staten bygger mere og mere, mens kommunerne må holde igen
Skiftende regeringer har haft som ambition at reducere kommunernes byggeri for ikke at overophede økonomien, men samtidig bruger staten en større og større andel af de samlede offentlige anlægsudgifter, viser nye tal. Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, mener, at kommunerne bør få mulighed for at øge deres investeringer. "Populært sagt tager man et kviklån i sin  infrastruktur, når man undlader at vedligeholde tilstrækkeligt, fordi det bliver en meget dyrere reparation, man skal ud i.  Infrastrukturefterslæb på vejene er et alvorligt problem, fordi man både gør det dyrere at rette op på senere, og fordi det giver flere uheld og sværere fremkommelighed. På alle måder er det skidt," siger Henrik  Garver. (KL)

Læs artiklen

Tillæg til ydelsesbeskrivelserne om bæredygtighed
Der er en stigende erkendelse af, at byggeriet skal være mere bæredygtigt. FRI og Danske Arkitektvirksomheder har derfor udarbejdet et tillæg til ydelsesbeskrivelserne om bæredygtighed. (Byggecentrum, Håndbog for Bygningsindustrien)

Samarbejder om bedre kvalitet og omdømme
En bred kreds af byggeriets organisationer og videninstitutioner, heriblandt FRI, har i mere end et år samarbejdet i Stående Byggepanel om at dele viden om svigt og byggetekniske problemer. Med Stående Byggepanel ønsker parterne at forebygge byggeskader og svigt, og videndelingen formidles åbent med respekt for fortrolighed. (Licitationen, Dansk Byggeri)