Aviser

Presseklip: Rådgiverne havde rekordår i 2016

Uge 27, 28, 29, 30 og 31

Rådgiverne havde rekordår i 2016
Med en rekordomsætning på 13 mia. kroner og en overskudsgrad på 7,1 tangerer året 2016 rekordåret 2007 for de rådgivende ingeniører. Det viser FRI's årlige brancheanalyse. En udfordring er imidlertid at skaffe nok medarbejdere til at holde væksten. Det øger samtidig konkurrencen og det kan få den konsekvens for virksomhederne, at der opstår en øget konkurrence om opgaverne og medarbejderne, og det kan gøre det sværere at tjene penge, siger Henrik Garver, adm. dir. i FRI. (Licitationen, Dagens Byggeri, Estate Media, Ida.dk, Building-supply)

Konsekvenser af MgO-kendelse 
Kendelsen i den første voldgiftssag om fugtsugende MgO-plader placerede ansvaret hos byggeriets totalrådgiver, som havde godkendt at bruge MgO-plader i stedet for fibercementplader. Foreningen af Rådgivende Ingeniører vurderer, at det i sidste ende kan give dyrere byggerier, fordi rådgiverne bliver mere konservative i deres valg af materialer. Det kan betyde, at de fravælger de billigere og mere effektive materialer. (Licitationen, MesterTidende)

Ingeniøruddannelserne er blevet mere populære
De netop offentliggjorte tal for de unges uddannelsessøgning viser en beskeden fremgang til civilingeniør- og diplomingeniøruddannelserne, der går frem med henholdsvis fire og en procent, hvilket glæder adm. dir. i FRI, Henrik Garver. "På langt sig kan den øgede interesse for ingeniøruddannelserne løse den udfordring med arbejdskraft, vi står med. Opgaven er nu at få fastholdt kompetenceniveauet hos de færdige kandidater. Det er vigtigt, at de bliver dygtige nok. Som udgangspunkt kan universiteterne godt klare den opgave - også med et stigende optag, men der skal følge ressourcer og bevillinger med, siger han. (Licitationen)

Ingeniører tager større bidder af udlandet
Udenlandske projekter sætter fart på de danske rådgiveres omsætning. Fra 2006 til 2016 er de rådgivende ingeniørvirksomheders samlede omsætning steget fra 11,9 mia. kroner til 24,8 mia. kr. - altså lidt mere end en fordobling. Det viser en ny brancheanalyse for 2016 fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI). Dog ligger omsætningen isoleret set på nogenlunde samme niveau i 2016 som 2015. "Det er udtryk for en stor international ekspansion. Virksomhederne bliver rigtig store i udlandet. Det er også dér, den store vækst kommer til at ligge for de danske virksomheder fremover," siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI. (Jyllands-posten)

Den danske ingeniør er en græker
I mangel på danske ansøgere er knap halvdelen af de civilingeniørstuderende på DTU udlændinge. Langt de fleste er fra Grækenland, Italien og Spanien. Det kommer bag på adm. dir. i FRI, Henrik Garver, som påpeger, at tendensen ikke er uproblematisk. "Det er en udfordring for de udenlandske ingeniører at komme ind i lidt mindre virksomheder, som arbejder med danske kunder, når de ikke taler dansk. I større, internationale virksomheder, hvor arbejdssproget er engelsk, glider de mere naturligt ind", vurderer han. (Weekendavisen)

Ingeniørmangel giver vind i sejlene til nichefirmaer
Den akutte mangel på arbejdskraft har fået flere virksomheder til at hyre forstærkninger fra konsulentbaserede ingeniørfirmaer, specielt hvis de har udenlandske afdelinger. "Vi ser stadig flere rådgivende ingeniørvirksomheder oprette afdelinger i andre lande, hvor det er nemmere at rekruttere arbejdskraft. Det er positivt, at de holder hovedvirksomheden i Danmark, og vi ser det som en helt naturlig reaktion fra ingeniørvirksomhederne, der er vant til at finde den bedste løsning på en given udfordring, herunder også problematikken med for få ingeniørkandidater, siger Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen for Rådgivende Ingeniører. (Tekniskfokus)