Helle for Havnen

I regn og rusk, i sne og frost, i blæst og storm og ikke mindst i sol og varme. I alt slags vejr har jeg opholdt mig på Sønderborg Havn, som jeg har været med til at give en meget gennemgribende kærlig hånd. Nu står de to første etaper klar til fremtidens strabadser.

Sønderborg har store ambitioner for deres havneområde og har blandt andet fået den verdensberømte arkitekt Frank Gehry til at udarbejde en masterplan. Og det er her jeg kommer på banen. Den gamle industrihavn i Sønderborg var mere end renoveringsmoden, og alt skulle gennemgås og renoveres. Konstruktionerne skulle sættes i stand, og området skal være et indbydende og attraktivt område.

Det var min første opgave, og jeg gik i gang med krum hals og projekterede alle elementer. Det gik heldigvis så godt, at jeg også har renoveret etape to og nu skal til at renovere den tredje etape, som forventes at skulle stå færdig i 2014.

Spring ud i det
Det var naturligvis udfordrende og til tider også stressende at have ansvar for et projekt, der koster flere millioner af kroner.

F.eks. havde jeg en del sommerfugle i maven, da der var kommet et læs sten til at sikre kajen, og stenene ikke levede op til sikkerhedskravene. Jeg kan huske, at jeg tilbragte det meste af en dag liggende på havnen, og det var ikke for at nyde det gode vejr. Men når der sker noget uventet, må man handle. Derfor gik jeg ned og målte stenene op for at bevise, at de ikke levede op til kravene og om de eventuelt kunne bruges til noget andet et andet sted. Sådan kan der pludselig opstå noget uventet, som man må tage hånd om med det samme. Her klarede jeg det selv. Det var dejligt at kunne sige til sig selv bagefter. Men det er også rart at vide, at jeg altid kan komme til mine kolleger og få hjælp, støtte og vejledning. Noget af det bedste jeg ved, er at gå ned på havnen i Sønderborg og se resultatet af sit arbejde. En flot og nyrenoveret kaj.

Pigen på pladsen
Der bliver kigget lidt i starten, når man kommer som ung kvindelig ingeniør på byggepladsen. De ældre mænd, der render rundt på sådan en byggeplads, er ikke vant til at se piger på den måde - og jeg bliver altid taget godt imod, når jeg viser dem, at jeg ikke er bange for at kravle rundt på konstruktionerne, samle jord op i hænderne og undersøge det, springe på en flåde og se anlæggene fra vandsiden osv.

Jeg kan i det hele taget godt lide at komme på byggepladsen og se, hvordan arbejdet skrider frem og se det færdige kajanlæg, som jeg har projekteret. Jeg holder byggemøder og inspicerer arbejdet både til lands og til vands, så det gælder om at være klædt godt på både hvad angår praktisk tøj, men også at have styr på fagligheden - som hele tiden bliver udfordret, og det elsker jeg ved at være rådgivende ingeniør.

Ude og hjemme
Det passer mig fremragende, at mit arbejde både indeholder en teoretisk del, hvor jeg sidder på kontoret og laver udbud og beregninger, og samtidig jævnligt kommer på byggepladsen, hvor virkeligheden i høj grad trænger sig på, og man bliver nødt til at tage nogle beslutninger og løse problemer nu og her. Én ting jeg har fundet ud af, efter jeg blev færdig som ingeniør, er, at der er stor forskel på teori og praksis.

Jeg blev rådgiver, fordi jeg havde hørt på studiet, at det var det, vi kunne komme længst med, og hvor vi kunne få lov at lave det mest relevante arbejde. At det lige blev havne, der blev mit speciale, er lidt af en tilfældighed, men det er skønt at færdes på havnen, og jeg har hele tiden godt kunne lide geoteknik, som er en stor del af en havneingeniørs hverdag.

Men har man ambitioner om at blive rådgiver, er det en rigtig god idé at komme i praktik hos et rådgivende ingeniørfirma. Både for at prøve det af, men også fordi man får foden indenfor i et spændende firma. Praktikken er utrolig lærerig og spændende, når man skal finde ud af, hvad det egentlig vil sige at være ingeniør. Den virkelige verden er noget helt andet end studiet.

Navn: Helle Otzen

Uddannelse: Diplomingeniør i bygge- og anlægskonstruktion fra Aalborg Universitet i Esbjerg

Arbejdsplads: Orbicon A/S - blev ansat i Arccon, der nu er en del af Orbicon, og har også været i praktik hos Arccon.

Alder: 25 år