Hænder peger på papir

Debat: Høje tilbudsomkostninger koster private jobs

Sidste år brugte FRI’s medlemsvirksomheder 465 millioner kroner på at afgive tilbud til offentlige bygherrer. Det er 250 millioner kroner for meget og en udgift, som vil være let at reducere, hvis offentlige bygherrer har tænkt sig om, når de sender opgaver i udbud. Det har administrerende direktør i FRI skrevet et debatindlæg om.

Af Henrik Garver, adm. direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Fyns Stiftstidende, Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad, Vejle Amts Folkeblad, AOH.dk, Herning Folkeblad, Lolland-Falsters Folketidende, 25. september 2015

Sidste år brugte rådgivende ingeniører 465 millioner kroner på at afgive tilbud til offentlige bygherrer, viser Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI’s brancheundersøgelse. Det er 250 millioner kroner – eller hvad der svarer til lønnen for mere end 500 nyuddannede civilingeniører – for meget. En udgift, som vil være let at reducere, hvis offentlige bygherrer har øje for tilbudsomkostninger, når de sender opgaver i udbud.

Den nye regering har som en af deres fire ledestjerner et mål om at skabe flere private jobs. De tilbudsomkostninger, der er forbundet med offentlige indkøb er et godt og fuldstændig gratis sted at begynde. Det er en udgift, der er i dag er ude af proportion med den værdi, den skal skabe, så samfundet kan spare enorme summer ved at undgå at gøre tingene mere komplicerede, end de er. Og opskriften er simpel: Få det gode købmandskab tilbage og undlad unødvendige krav i det enkelte udbud og ikke mindst reducér antallet af bydende virksomheder. Færre bydende giver skarpere priser, mere gennemarbejdede og dermed bedre bud.

Den kommende danske udbudslov, der bliver baseret på EU's nye udbudsdirektiv, ser ud til at give indkøberne mere frie rammer i form af øget forhandlingsmulighed. Her er det vigtigt at begrænse antallet af bydende, da det kan blive en meget dyr proces. Vær i stedet for skarp på, hvilke emner der skal drøftes, så de gode ideer kommer på bordet. Samtidig afskaffes annonceringspligten, så de mindre rådgivningsopgaver m.m. vil kunne indkøbes på en meget simpel måde.

Så opfordringen fra FRI til de offentlige indkøbere er: Brug de nye og forbedrede rammer der kommer med den nye udbudslov - så kan vi sammen kan skabe bedre løsninger, færre frustrationer i indkøbsprocessen og i sidste ende flere private job. 

Kategoriseret under: