Unge Studerer Laptop

Ingeniører er fremtidens problemløsere og vi skal bruge flere af dem

Kronik: Ingeniørmanglen i Danmark vil stige markant de næste år, og det er problematisk. Derfor skal de unge opfordres til at vælge den vej.

Af Ib Enevoldsen, formand for FRI og adm. direktør i Rambøll Danmark; Henrik Wulff, koncerndirektør, Novo Nordisks globale produktion; Anders Vedel, teknologidirektør, Vestas; Per Kogut, adm. direktør, NNIT; Gustaf Løfberg, landechef, Netcompany; Thomas Damkjær Petersen, formand, Engineer the Future, Børsen den 2. juli 2019

Mange unge hiver i øjeblikket sig selv i håret for at finde ud af, hvad de skal studere efter sommerferien. Mulighederne er mange og spørgsmålene ligeså. Hvis din datter eller søn også tumler med spørgsmålet, og den gode forældresamtale om mulighederne står for døren, vil vi gerne opfordre dig til også at tale med dit barn om ingeniøruddannelserne. 

Ikke for at ophøje den vej flere af os har taget til den hellige gral. Ikke for at præge eller plage om at gå en bestemt retning. Men for at overveje de mange gode muligheder, der følger med.

Ingeniøruddannelserne er meningsfulde, kreative og sikre valg, og vi har stærkt brug for dem. Tal fra Danmarks teknologiske alliance Engineer the Future viser, at om seks år vil Danmark mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater.

Løser verdens problemer
Fra it til industriel produktion, fra Danmark til Kina - det er ingeniører, der befinder sig helt inde ved kernen i forhold til at løse samfundets store udfordringer. Verdens klima- og miljøudfordringer, urbaniseringen, globaliseringen, sundhedsudfordringerne, den voksende befolkning og knaphed på råstoffer er blot nogle af verdens presserende problemstillinger.

Som ingeniør kan man være med til at sikre rent vand i verden, lave vind om til energi, skabe nye lægemidler og fødevarer, gøre verden mindre gennem inspirerende digitale brugerflader, minimere myldretiden, gøre vores byer grønnere og bygge den infrastruktur, der gør, at det globale samfund vitterligt kan være globalt - for blot at nævne nogle af de mange eksempler. Jagten på nye løsninger stopper aldrig, og ingeniørstudiet giver en helt unik mulighed for at være blandt dem, der handler, skaber og finder svar. Fremtidens ingeniør er global, og mængden af grænseoverskridende projekter stiger. 

Med en ingeniøruddannelse kan man gå på opdagelse i hele verden og opleve andre kulturer på tæt hold. Ingeniørarbejde er nemlig i høj grad også menneskearbejde. Det er f.eks. it-eksperten, der finder ud af, hvordan skolebørn bedst lærer gennem digitale værktøjer. Energieksperten, der inspirerer kineserne til, hvordan de kan omdanne sol og vind til bæredygtig energi, som er nogle af Danmarks spidskompetencer. Eksperten i kunstig intelligens, der integrerer robotter i produktionen i Danmarks fremmeste medicinalvirksomheder. Eller vandeksperten, der hjælper Afrika med at få adgang til rent drikkevand. Eksemplerne er mange, og kun fantasien sætter grænser for de udlandsoplevelser, man kan få som ingeniør. 

Variation er et nøgleord
Variation er en af de helt store fællesnævnere for arbejdet som ingeniør. Der er sjældent to dage eller to projekter, der er ens, og man kommer ud for mange uforudsete og spændende udfordringer, som vil udvikle en som menneske. Det kan f.eks. være at finde en løsning til at placere en bro et andet sted end oprindelig planlagt for at skåne naturen. At håndtere radioaktive stoffer, fordi der er fundet uran i jorden, hvor den nye havn skal ligge. At omstille Danmarks største virksomheder til at være fuldkommen bæredygtige og emissionsfri. Eller at sikre, at havpattedyrene ikke får høreskader, når den gamle bro skal springes i luften, inden den nye skal bygges. Der er ingen hyldevarer eller kendte løsninger i ingeniørfaget - alt skal tilpasses den sammenhæng, man arbejder i.

I løbet af de næste mange år vil ingeniørmanglen i Danmark stige markant, og det giver historisk gode muligheder for at vælge karriere. Den gennemsnitlige ingeniørledighed i Danmark er på kun 1,5 pct., og hvis man vælger en ingeniør- eller naturvidenskabelig uddannelse, er der derfor stor sikkerhed for at komme hurtigt i job bagefter og til en god løn. Derudover er branchen kendetegnet ved gode karriere- og udviklingsmuligheder og højt til loftet, for den der ønsker og evner at gøre karriere. 

Arbejde og privatliv
Hvis man vil have arbejdsglæde og livskvalitet generelt, er det vigtigt at skabe en god balance mellem arbejde og privatliv. 

Virksomheder med mange ingeniører ansat er kendt for at tilbyde job med plads til kreativitet, selvledelse og udfoldelse samtidig med at man forholder sig konkret til worklife balance ud fra den holdning, at det gode liv findes i balancen mellem arbejde og fritid. 

Vi ønsker alle for vores børn, at de går en lys og lykkelig fremtid i møde, og at de finder deres egne svar ud fra, hvor deres interesser og nysgerrighed naturligt tager dem hen. Her vil vi blot opfordre dig til at tale med dit barn om de mange gode muligheder, der er i ingeniøruddannelserne. Hav en rigtig god samtale med dit barn om fremtiden.

Læs debatindlægget i Børsen