Pile (1)

Pressemeddelelse: Europas rådgivende ingeniører har gang i forretningen

FRI-virksomhederne står stærkt på årets rangliste over Europas 300 største rådgivervirksomheder. Det viser Svensk Teknik och Designs Sector Review-undersøgelse, der rangerer virksomhederne i forhold til omsætning og antal medarbejdere.

Det går generelt godt for de europæiske rådgivende ingeniørvirksomheder og heriblandt også de danske. Det viser Svensk Teknik och Designs (STD) Sector Review-undersøgelse, der hvert år analyserer den europæiske rådgivende ingeniørbranche. Flere danske virksomheder er rykket ned ad listen på trods af, at de er blevet større. Det skyldes hovedsageligt, at de europæiske virksomheder, i lighed med de danske, også konsoliderer sig.

”Den bølge af opkøb og fusioner, vi har været vidne til de sidste tre år, præger stadig den europæiske ingeniørbranche. Især de større europæiske rådgivende ingeniørvirksomheder fortsætter med at opkøbe eller fusionere med mindre og mellemstore virksomheder med henblik på at styrke deres markedsposition. Det er ikke blot på hjemmemarkederne i Europa, men også i Nordamerika og Asien, hvor konkurrencen i stigende grad internationaliseres”, siger Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed, Rambøll, ligger på en 13. plads, det er én plads bedre i forhold til sidste år. Og her er Rambølls opkøb af amerikanske Environ ikke talt med endnu. Hvis det var talt med, ville Rambøll være den 9. største europæiske rådgivningsvirksomhed. COWI befinder sig på en 23. plads – samme placering som sidste år.

”Alle de danske FRI-virksomheder, der er med på top 300 listen, er blevet større, men de europæiske virksomheder er blevet endnu større. Den danske rådgiverbranche har været præget af organisk vækst og en række opkøb af mindre virksomheder med et særligt speciale. Samtidig ser vi, at stadig flere af de markante udenlandske aktører, særligt fra norden og fra UK, etablerer sig i Danmark i større eller mindre grad”, forklarer Henrik Garver.

En række af de udenlandske rådgivervirksomheder, der befinder sig højt på Sector Review-listen, er væsentlige aktører på det danske marked. Heriblandt SWECO, der efter opkøbet af Grontmij i 2015 er den 6. største rådgivende ingeniørvirksomhed i Europa og den 4. største i Danmark, samt den engelske rådgivervirksomhed ATKINS, der er den 4. største i Europa og den 6. største i Danmark. Fra den europæiske top-50 er også Norconsult og Drees & Sommer etableret som FRI-virksomheder på det danske marked.

Fakta om Sector Review 2015:

Sector Review udgives af FRI's søsterorganisation i Sverige, Svensk Teknik och Design. Læs Sector Review her.

Analysen er baseret på europæiske rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomheders 2014-regnskaber.

Danmarks tre største rådgivende ingeniørvirksomheder har de følgende placeringer i Europa: Rambøll 13 (14), COWI 23 (23) og NIRAS 66 (66). De øvrige store danskejede FRI-virksomheder er placeret, som følger: Alectia 104 (97), Orbicon 133 (125), MOE 126 (130) og EKJ 222 (214) (tallet i parentes er sidste års placering).