Fremgang

Privat marked giver rådgivende ingeniørvirksomheder tykkere ordrebøger

Pressemeddelelse: Markedsudviklingen er positiv for de rådgivende ingeniører, men virksomhederne kan mærke den stop-go politik, der i øjeblikket bliver ført inden for offentligt byggeri og infrastruktur, hvor der har været en markant tilbagegang.

Der er god vækst i ordrebeholdningen hos de rådgivende ingeniørvirksomheder, samt en mere positiv forventning til fremtiden. Det viser FRI’s nye konjunkturundersøgelse pr. april 2016. Blandt andet viser målingen, at virksomheder, der beskæftiger 25 pct. af branchens ansatte på landsplan, forventer at øge antallet af ansatte over de næste seks måneder, 74 pct. forventer en uændret beskæftigelse, og blot 1 pct. forventer at skulle afskedige medarbejdere.

”Konjunkturanalysen viser - sammenholdt med årsregnskaberne for branchens virksomheder i 2015 - at den rådgivende ingeniørbranche er i fremgang. Der er et godt greb om opgaverne, om udviklingen og om det at drive en sund forretning. FRI virksomhederne har større indtjening end en række andre virksomheder i byggeriet, og FRI virksomhederne har demonstreret, senest med denne konjunkturmåling, at de håndterer at vokse og tilpasse sig i et marked, der er stærkt omskifteligt,” siger Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

Han henviser til at FRI i oktober 2015 kunne konstatere et større skift i markedet i retning af færre offentlige opgaver og flere private opgaver. Dette skifte gav et dyk i ordebeholdningen, og satte fokus på virksomhedernes kundestrategier.

”Der var dengang, ligesom der også er i de aktuelle april-konjunkturer, en opbremsning i de offentlige investeringer i byggeri og infrastruktur. Ligeledes har faldende oliepriser påvirket investeringslysten i store dele af energisektoren og dermed de arbejdsopgaver, som branchen tidligere havde inden for olie og energi. Alligevel er der i branchen en samlet fremgang. Fremgangen er bl.a. drevet af private investeringer inden for erhvervsbyggeri og boligbyggeri, der mere end kompenserer for nedgangen i det offentlige marked,” siger Henrik Garver.

Undersøgelsen viser, at den rådgivende ingeniørbranche har gode forventninger til fremtiden. Det er især øst for Storebælt, at det ser positivt ud. Her forventer virksomheder, der beskæftiger 39 pct. af branchens ansatte, en fremgang i ordrebeholdningen, hvor det er 29 pct. vest for Storebælt.

”Ordrebøgerne er igen blevet større. Så det ser ud til, at det skift, vi så i markedet i oktober sidste år, er blevet håndteret. Og det er blevet håndteret på en måde, hvor virksomhederne fortsat ser fremad. Inden for de næste seks måneder forventes en yderligere fremgang i såvel beskæftigelsen i branchen som i ordrebeholdningen,” slutter Henrik Garver.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt medlemmer af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, i perioden 10. marts 2016 til 4. april 2016. 112 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, og de repræsenterer 87 pct. af arbejdspladserne i branchen.

Læs konjunkturundersøgelsen her: