Debat: Hvis byggeriet skal bidrage til vores nye regerings ambition om 70 pct. reduktion af drivhusgasser, er vi nødt til at få overblik over de udledninger, der opstår ved produktionen af byggematerialer.
Af Ib Enevoldsen, formand for FRI og adm. direktør i Rambøll, Jyllands-Posten den 1. juli 2019
Punktummet i regeringsforhandlingerne er nu sat, og vi hilser den nye regerings ambitioner om en reduktion af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 velkommen.
Vi er især positive over for det fokus, der er på byggeriet, herunder at man vil arbejde for et krav om energieffektiviseringer i offentlige byggerier og en national strategi for bæredygtigt byggeri. Det er vigtigt, for næsten 40 pct. af al CO2-udledning i Danmark – og på verdensplan – stammer direkte eller indirekte fra byggeriet ifølge bl.a. IEA (Det Internationale Energiagentur). Derudover mener vi, at en vigtig opgave for Christiansborg er, at vi får et overblik over byggematerialers bæredygtighed. Kun derved kan vi få en gennemsigtighed i, om vores bygninger rent faktisk er bæredygtige.
Lad mig forklare: I Danmark har vi været gode til at bruge det danske bygningsreglement til at stille stadig skrappere miljø- og energikrav til driften af en bygning, og det er den væsentligste grund til, at energiforbruget i vores bygninger er faldet markant.
Det skal vi selvfølgelig stadig optimere på, som den nye regering lægger op til i sin kommende klimahandlingsplan.
I branchen mangler ambitionerne ikke, og derfor foreslår branchen selv ambitiøse nye mål og regler for at håndtere den store klimaudfordring i byggeriet. Beton- og byggebranchens ”Bæredygtigt Beton Initiativ”, der har som ambition at reducere CO2-aftrykket fra betonbyggeri med 45-50 pct. frem til 2030 gennem nye løsninger, genbrug og reduceret forbrug, er et af eksemplerne.
20 aktører i byggebranchen står bag initiativet, der støttes af Innobyg, byggebranchens innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri.
En bred kreds af politikere er enig om, at Danmark skal være bedst til bæredygtighed. Men hvis vi skal op i nærheden af vores nabolande på dette område, skal der stilles meget strammere krav til materialerne i byggeriet.