}
Grøn innovation kan give et økonomisk forspring i 2021

Covid-19 har ramt økonomien i Europa hårdt. Ikke mindst de lande i Sydeuropa, der i foråret havde de højeste sygdomsrater, skriver FRI's administrerende direktør, Henrik Garver, i et debatindlæg i Børsen.

Af Henrik Garver, adm. direktør FRI, Børsen d. 31. december 2020. 

Selvom vi tydeligt er mærket af pandemien her i Danmark har vi til sammenligning med resten af Europa klaret os relativt godt økonomisk.

Og det betyder, at danske rådgiver-og ingeniørvirksomheder, står i en stærkere position, når genstarten af europæisk økonomi for alvor går i gang i 2021. Og den europæiske genstart bliver grøn. EU vil være klimaneutral i 2050 og allerede i 2021 startes EU's Green Deal op med i første omgang et budget på en milliard euro til forskning og innovation inden for områder som ren energi, bæredygtig transport, grønnere landbrug og forankring af CO2. Hertil kommer national medfinansiering i de enkelte EU-lande til konkrete indsatser og projekter.

Det er nærmest ufattelige investeringer - milliarder på milliarder af euro - vi taler om hen over det næste årti. Tiden er derfor inde til, at Danmark kommer i gang og udnytter den styrke, vores virksomheder har netop nu. Derfor er det skuffende, at regeringen slet ikke er ambitiøs nok i det udspil, der for nyligt er kommet til en strategi for bæredygtigt byggeri.

Hvis regeringen og et flertal i Folketinget var klar til at følge de anbefalinger som regeringens klimapartnerskab for byggeri og anlæg - det vil sige branchens virksomheder og organisationer med den største faglige ekspertise på området - kom med i marts i år, så ville udviklingen gå hurtigere i Danmark.

Og hvis udviklingen i Danmark accelereres, vil danske virksomheder stå langt stærkere, når der skal skabes gode løsninger for klimaet i Europa - og gode arbejdspladser herhjemme.

Der skal tempo på. Den rådgivende ingeniørbranche står klar med viden og tværfaglig indsigt, og de kan levere på en mere ambitiøs grøn dagsorden i Danmark - og det vil styrke erfaringerne og referencerne, når der skal konkurrences om opgaverne i Europa. At give danske virksomheder en stærk grøn platform gennem danske krav, der gavner klimaet, burde være en no-brainer for regeringen.

Vi ved, at FRI's medlemsvirksomheder kun venter på at komme i gang.

Læs flere debatindlæg fra FRI

Gang i hjulene gennem grøn omstilling
Gang i hjulene gennem grøn omstilling
Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem på 2021. Henrik Garver, administrerende direktør i FRI, giver her sit bud.
Nye samarbejdsformer er vigtige for at holde høj kreativitet i byggebranchen
Nye samarbejdsformer er vigtige for at holde høj kreativitet i byggebranchen
Hvis ikke vi skal se kreativiteten, og dermed skønheden i nybyggeriet, falde, skal der større fokus på byggeriets fælles digitaliserede viden. Ikke bare om de konkrete punkter, men også f.eks. sådan, at det indgår i uddannelserne, så fremtidens entreprenører, ingeniører, arkitekter og så videre opfatter vidensdeling som en naturlig del af deres arbejde. Det skriver FRI's adm. direktør, Henrik Garver, i en kronik i Byggeri sammen med en række af branchens øvrige aktører.