Mang­len på in­ge­ni­ø­rer har al­drig væ­ret stør­re, og ti­m­in­gen kun­ne ikke være vær­re

Manglen på ingeniører er ikke ny. Men problematikken har sjældent været så stor som nu. Vi står over for en af verdenshistoriens største tekniske udfordringer i form af grøn omstilling. En udfordring, der samtidigt indeholder et kæmpe økonomisk potentiale, skriver FRI-formand Christian Listov-Saabye og formanden for Engineer the Future i et debatindlæg i Børsen.

Af Christian Listov-Saabye, adm. direktør, MOE og formand for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI & Thomas Damkjær Pedersen, formand, Engineer the Future, Børsen d. 10. maj 2021

Fornyelig skrev Børsen, at bureaukrati og uendelige sagsbehandlingstider gør det næsten umuligt for rådgiver- og ingeniørvirksomheder at få de nødvendige ekstra medarbejdere til Danmark, som der er brug for til at løfte yderligere opgaver.

93 pct. af medlemsvirksomhederne i Foreningen af Rådgivende Ingeniører angiver i den seneste FRI-konjunkturundersøgelse (april 2021), at de mangler kvalificeret arbejdskraft inden for ingeniørfaget. Og den seneste prognose fra Engineer the Future pegede også på en markant mangel på tekniske og naturvidenskabelige kandidater i Danmark.

Manglen på ingeniører er derfor ikke ny. Men problematikken har sjældent været så stor som nu. Vi står over for en af verdenshistoriens største tekniske udfordringer i form af grøn omstilling. En udfordring, der samtidigt indeholder et kæmpe økonomisk potentiale.

De danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder har knowhow til at løse de kommende års opgaver, og ordrerne kommer til at stå i kø, når den europæiske Green Deal kommer i sving – men vi mangler arbejdskraften. Både den akutte, der skal hentes fra udlandet, og den langsigtede, hvor vi skal hente kandidaterne fra vores ingeniøruddannelser.

Vi står over for en af verdenshistoriens største tekniske udfordringer i form af grøn omstilling.

Men for at hente dem er der brug for en massiv indsats på alle niveauer af uddannelsesområdet. Vi skal styrke interessen for de tekniske fag og skabe uddannelsesmiljøer, der taber færre studerende, uden at der gås på kompromis med fagligheden. Ikke mindst skal vi have budskabet ud til de unge mennesker, der står over for at skulle vælge deres karrierevej, om de mange muligheder, der ligger og venter, hvis de vælger den tekniske eller naturvidenskabelige vej.

Det samarbejder vi om i Engineer the Future. En styrket interesse for naturvidenskab blandt unge er ikke kun godt for de unge selv. Det er godt for Danmark. Og det er godt for de danske virksomheder, som rådgiver- og ingeniørvirksomhederne i FRI, der er med til at skabe løsningerne på klimakrisen og den grønne omstilling.

Læs flere debatindlæg fra FRI

Renovering kan være mere fordelagtigt end nybyggeri
Renovering kan være mere fordelagtigt end nybyggeri
Det er tankevækkende, at renovering i mange situationer er det mest bæredygtige valg frem for nybyggeri. Folketinget bør vedtage en ny renoveringsstrategi, der hænger sammen med strategien for bæredygtigt byggeri, skriver Henrik Garver.
Der mangler frontsoldater til den grønne omstilling
Der mangler frontsoldater til den grønne omstilling
Hockeystavseffekt skal give et løfte om store klimareduktioner, der venter i horisonten, men det bliver svært, når der mangler ingeniører, skriver Henrik Garver, adm. direktør for FRI, i dette debatindlæg i Politikens KlimaMonitor.