Presseklip: Turbo på renoveringer, fokus på klimaløsninger, klimaappel og meget mere

Uge 41 2020

Fremtidens byggeri, er det vi har nu – men på en ny måde

”Byggeriet 2035 – en foresight-analyse” er titlen på en rapport, som i 2018 satte fokus på byggeriets vilkår og de usikkerheder, der kan præge fremtidens byggeri. En status på rapporten viser, at vi havde ret i mange forudsigelser. Selv om rapporten ikke direkte forudså ”covid-19”, er der måske alligevel hint til at forberede sig på en ny kolbøtte i verden… Det skriver informationschef i FRI, Inge Ebbensgaard, i et debatindlæg. (Indblikplus.dk)

 

Vi appellerer: Tiden er ved at løbe ud - den grønne omstilling kræver politisk lederskab og handlekraft

139 fremtrædende personer fra erhvervslivet, forskningsverdenen, politik, bevægelser og institutioner, heriblandt Henrik Garver, FRI, er på Dagbladet Informations initiativ gået sammen i en appel til regeringen og Folketinget. De opfordrer til, at der sættes handling bag Danmarks flotte mål om CO2-reduktion - ikke senere, men allerede dette efterår. (Information)

Der er sat turbo på renoveringer i den almene boligsektor

Landsbyggefonden har foreløbig givet tilsagn til renoveringsprojekter for over halvdelen af den kraftigt udvidede pulje til formålet i år. ”Vi kan konstatere, at der er fremgang i det offentlige byggeri - og også i det støttede boligbyggeri. Beslutningen om at afvikle Landsbyggefondens venteliste gør en forskel sammen med fjernelsen af det kommunale anlægsloft,” siger Henrik Garver, direktør i FRI. Han roser samtidig de nye grønne støttekriterier. (Landsbyggefonden-LBF/Magasin, Ejendomswatch, Politiken Byrum)

Byggeriet får sin egen erhvervsklynge

Uddannelses- og Forskningsministeriet har i sidste uge netop udpeget en 'erhvervsklynge for byggeri og anlæg', og med erhvervsklyngen følger en ansøgning om penge fra de pågældende organisationer, som står bag samarbejdet, til at drive klyngen for. FRI er blandt de branche- og ehvervsorganisationer, der står bag klyngen. (Licitationen, Bygtek, Dansk Industri, Byens Ejendom, Sjællands Nyheder, Dagens Byggeri, Elfokus)

31 byggeprojekter får støtte til at afprøve bæredygtighedsklasse

Realdania har udvalgt 31 byggeprojekter blandt næsten et halvt hundred ansøgere, der får støtte til at afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse. FRI og Dansk Byggeri har foreslået, - i tråd med anbefalingerne fra bygge- og anlægsbranchens klimapartnerskab - at der indføres forholdsvis konservative krav til en start. Løbende skal niveauerne skærpes frem mod 2030, hvor klimamålsætningen på 70 procentsreduktion skal stå sin prøve. (Pro.ing.dk)

Vandet angriber os tre steder

Vi går ind i en efterårs- og vintersæson, hvor der kan komme orkaner som Bodil og Gorm. Sammen med masser af regn kan de skabe massive oversvømmelser. Derfor har vi i den grad brug for en national plan for klimatilpasning samt en statslig klima- og kystfond, skriver Licitationen. På den måde kan vi både skabe klimasikring i byerne og beskyttelse af vores kyster. Skybruddet i 2011 udløste - som også stormflod kan gøre det - en tredje faktor, nemlig oversvømmede kloakker med tilbageløb, så forurenet vand fra kloakkerne kom op i kældre og både udløste sundhedsfare og større materielle skader end oversvømmelser med overfladevand. "Der er ingen tvivl om, at skybruddet var en øjenåbner for mange, og især HOFOR (forsyningsselskab for flere hovedstadskommuner, red.) har rullet en masse løsninger ud, for eksempel med vandafledning og anden klimatilpasning, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI. (Licitationen)

Styr på teknik til klimaløsninger - men pengene mangler

Bygge- og anlægsbranchen samt rådgivere og producenter har generelt ret godt styr på klimatilpasning, men det kniber med at få afsat de nødvendige milliardbeløb til løsninger. "Vores medlemmer vinder store opgaver i udlandet, og globalt set er rådgiversiden med helt fremme", siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI. Han påpeger, at kommunerne hidtil kun i begrænset omfang har kunnet investere i løsninger, der fx forsinker vandet ved skybrud, via de tilknyttede forsyningsselskaber - såkaldt takstfinansiering, hvor investeringer bliver indregnet i de priser, forbrugere og virksomheder betaler for vand og kloak. "Det har været ret dyrt for kommunekasserne, selv om vi fornemmer, at det står højt på de kommunale dagsordner. Politisk er det dog faldet på plads, og fra 1. januar kan kommunerne bruge takstfinansiering, slutter han. (Licitationen)

Store muligheder inden for bedre indeklima i folkeskoler

Der er store efterslæb i investeringerne i indeklima i folkeskolerne, hvor Danmark halter langt efter både Sverige og Norge, når det gælder om at holde en høj standard for indeklimaet. Det viser en ny rapport med anbefalinger til forbedring af indeklimaet i folkeskolerne, som FRI har været dialogpartner på sammen med en række øvrige organisationer. (Bygge-Anlægsavisen.dk)