FRI Pressekommentar: Sænket anlægsloft vækker bekymring hos FRI - ”en dårlig samfundsøkonomisk beslutning”

Regeringen og KL har onsdag aften landet en aftale om kommunernes økonomi for 2023. Aftalen giver i alt 1,4 milliarder kroner færre til anlægsinvesteringer end i økonomiaftalen for 2022. Den nye aftale vækker bekymring i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

- Det er en uheldig aftale, regeringen har landet med KL om kommunernes økonomi i dag, siger Adm. direktør i FRI, Henrik Garver og forklarer:
 
- Det kan på overfladen synes rigtigt at ville bremse de offentlige anlægsinvesteringer, men verden er ikke simpel. Markedsusikkerhed på grund af krigen i Ukraine og den globale forsyningskrise er sammen med inflation og stigende renter i forvejen i fuld gang med at bremse byggeriet. Vi har ikke brug for, at den offentlige sektor forstærker effekten. Danmark har ikke brug for en katastrofeopbremsning i byggeriet i 2023.

Man skal samtidig huske på, at en stor del af kommunernes anlægsinvesteringer går til renoveringer. Vi ved fra tidligere analyser, at det i forvejen går for langsomt med at renovere den offentlige bygningsmasse og den kommunale infrastruktur. Det lavere tempo forringer vores velfærdsinfrastruktur, og samtidig skubber vi som samfund en række udgifter foran os, simpelthen fordi bygningsmassen og infrastrukturen i kommunerne risikerer at falde til et niveau, hvor det bliver endnu dyrere at rette op på, end hvis vi havde gjort den rigtige indsats i tide.

Yderligere besparelser, så vi ender med langsommere og mere sparsom renovering, virker måske fornuftigt lige nu, men det er på længere sigt en dårlig samfundsøkonomisk beslutning. Jeg er oprigtigt bekymret for konsekvenserne af aftalen, den lavere ramme sænker niveauet for vores kommunale bygninger og infrastruktur, inflationen sænker det yderligere. At skrue så voldsomt på den kommunale anlægsramme, er det forkerte greb, ift. at bremse inflationen og tempoet i dansk økonomi.

Link til den indgåede aftale

Læs flere pressemeddelelser

FRI Pressekommentar: Rådgivere hilser metroaftale velkommen
FRI Pressekommentar: Rådgivere hilser metroaftale velkommen
Tirsdag d. 7. juni 22 udsendte Københavns Kommune en pressemeddelelse om, at et bredt flertal på Københavns Rådhus nu vil undersøge muligheden for en metrolinje fra Københavns Hovedbanegård til den kommende Lynetteholm, ført under Islandsbrygge og Amagerbrogade.
FRI Pressekommentar: 'Danmark Kan mere 2’ rejser spørgsmål, Grøn skattereform ikke besvarer
FRI Pressekommentar: 'Danmark Kan mere 2’ rejser spørgsmål, Grøn skattereform ikke besvarer
Regeringen har fremlagt de kommende års planer for udfasning af naturgas, omstilling af danskernes varme fra olie og naturgas til fjernvarme og varmepumper og finansiering af den grønne omstilling gennem blandt andet CO2-afgifter. I forbindelse med sidstnævnte har regeringen valgt at følge ekspertgruppens ‘Model 2’, hvor CO2-afgiften bliver nogenlunde ensartet, men dog med en rabat for virksomheder med mineralogiske processer.
FRI Pressemeddelelse: Nye tal advarer om potentiel boligmangel
FRI Pressemeddelelse: Nye tal advarer om potentiel boligmangel
En aktuel konjunkturmåling fra FRI viser, at markedet for boligbyggeri bremser op. Udbuddet af nye boliger står til at falde i de kommende år, og der er ingen tegn på, at efterspørgslen skulle gøre det samme. Det kunne være en anledning til at efterse de politiske rammer for den almene boligsektor.