Presseklip: Gode takter og åbenlyse mangler i ny strategi for bæredygtigt byggeri

Uge 50 2020

Bygge- og anlægsbranchen: Stil krav om fossilfri byggepladser i Danmark

For at sætte turbo på udviklingen af grønne byggepladser er der brug for nationale krav, som understøtter den grønne omstilling, skriver FRI’s formand Ib Enevoldsen, Rambøll sammen med Gunde Odgaard fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet i et debatindlæg. Det vil styrke arbejdsmiljøet på de danske byggepladser og samtidigt medvirke til indfrielse af Danmarks klimamål. Et eventuelt kommende måltal bør aftales med byggeriets parter som led i implementeringen af klimapartnerskabernes anbefalinger og den danske klimalov. (Altinget)

Sådan får vi en bæredygtig forvaltning af det åbne land

Vi har optimeret anvendelsen af landskaberne til produktion af fødevarer og ind til videre ikke reelt prioriteret de andre funktioner, vi som samfund kan drage nytte af. "Vi må lære af naturen og lade os inspirere af de mange kompromisser, der er opstået gennem hundrede års naturlig udvikling i samspillet mellem natur, miljø og et voksende samfund", skriver Tom Heron, næstformand i FRI’s bæredygtigheds task force og bestyrelsesmedlem i FRI, samt direktør for bæredygtighed i NIRAS i et debatindlæg i Altinget. (Altinget)

Gode takter og åbenlyse mangler i ny strategi for bæredygtigt byggeri

FRI hilser regeringens nye udspil til en strategi for bæredygtigt byggeri velkommen. Der er i det store hele tale om gode forslag, der dog i FRI’s optik flere steder kunne være mere ambitiøse og konkrete. FRI roser især ambitionen om at fremme fossilfrie byggepladser i Danmark. Men der er et forhold, som helt mangler i udspillet, nemlig viljen til at lade det offentlige gå forrest som bæredygtig bygherre. (Licitationen, Altinget, Politiken Byrum)

Rådgivere: Markedet må være dommer over ny digitalisering

At få de rigtige kompetencer ind på det rigtige tidspunkt er afgørende for succes i et bygge- eller anlægsprojekt, mener Henrik Garver, adm. direktør i FRI i forbindelse med den franske teknikgigant Schneider Electrics opkøb af RIB Software for at tage nye markedsandele inden for digitale bygningsmodeller. "I fremtiden kommer vi nok til at tale mere om, hvorvidt vi skal holde et rådgiverteam lidt længere på projektet, så alle kan bruge de digitale modeller optimalt. Man bør kunne bygge direkte efter rådgiverens modeller, ellers kan det give dobbeltarbejde". (Licitationen). 

Branchen tror fortsat på den grønne omstilling 

Der har fra mange sider været peget på, at de økonomiske konsekvenser af corona-krisen er så voldsomme, at det kan knibe med at finde økonomi til den grønne omstilling og nå klimamålet på 70 % CO2-reduktion allerede i 2030. Men i byggeriets organisationer er der som helhed bred enighed om, at målet kan nås, hvis der vel at mærke er en vilje til det. Og byggeriet er faktisk en del af løsningen. Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, mener, at der først og fremmest er behov for at investere i en genopretning af samfundsøkonomien, men samtidig peger han på, at den grønne omstilling skal kobles ind i den øvelse: De corona-relaterede tiltag, regeringen sætter i gang, skal målrettes 70 %-målet. "Men man skal måske åbne for at lægge en del af målene ind i nogle kvoter, fordi man kan se, at der ligger nogle gevinster senere i 30-erne, hvis vi gør tingene på en smartere måde og først får gevinsten lidt senere. Men selve ideen om, at Danmark skal nå 70 % reduktion i 2030, tror jeg, er realistisk at se på". (BygTek)

Tips og tricks til at spare penge på varmeregningen

Det viser en beregning foretaget af boligsiden Bolius, der har undersøgt, hvad det koster at varme et parcelhus på 130 m2 op. Har man en dyr varmekilde, kan det derfor ofte på sigt betale sig at skifte, vurderer energiekspert Majbritt Juul, der er chef for energipolitik og bæredygtighed i FRI. - En tommelfingerregel er, at jo lavere befolkningstætheden er i et område, desto vanskeligere og dyrere er det at blive tilkoblet de kollektive løsninger såsom fjernvarme. I et sommerhus, eksempelvis, vil varmepumper eller jordvarme være gode løsninger, forklarer hun. (TV2.dk)