FRI er en aktiv stemme i den politiske debat og tæt samarbejde med medlemsvirksomheder og andre brancheorganisationer for ambitiøse, men også realistiske krav, hvor alle i værdikæden skal yde en indsats. Alle vores ønsker til LCA-beregninger fra den 1. juli er ikke er blevet opfyldt, men der er tydelige FRI-aftryk i den nye regulering.
Denne temaside drejer sig om klimadelen af bæredygtighed i byggebranchen og i særlig grad klimakravene i bygningsreglementet (BR18).
Sidens formål er, at den skal fungere som opslagsværk og guide til viden og skabe overblik over, hvor der kan findes relevant information om klimakravene i BR18 med fokus på LCA på bygninger, understøttende software og andet, som kan være relevant for en LCA-beregning.
LCA, eller Life Cycle Assessment, er en vurdering af den totale miljømæssige påvirkning af et materiale eller system af materialer. Inden for byggeri foretager man en LCA af bygningen over en periode på 50 år. Dermed betragter man alle bygningsdelenes klimaaftryk som helhed over en 50-årig periode. Fra produktion til bortskaffelse og affaldshåndtering eller evt. genanvendelse.
I Danmark udføres LCA-beregninger i henhold til en nationalt tilpasset anvendelse af den europæiske standard EN 15978. Det betyder, at der ikke i BR18 gennemføres en fuld LCA som defineret i EN-normen. Denne europæiske standard er den centrale norm for LCA-beregninger af bygninger. Den specificerer, hvordan miljøpåvirkninger skal vurderes i hele bygningens livscyklus (moduler A1–C4 og D).BR18 afviger fra EN 15978 ved, at ikke alle byggematerialer nødvendigvis skal indgå i LCA-beregningen, og at der i vidt omfang kan anvendes generiske data.
Du kan læse mere om LCA på EPDDanmarks hjemmeside.
De følgende afsnit på denne hjemmeside tager udgangspunkt i en LCA på bygninger og klimakravene i BR18.
Der findes en stor mængde information om LCA, og det kan være udfordrende at finde de mest relevante og anvendelige kilder.
Nedenfor er en liste over en række kilder, som FRI vurderer giver et overblik.
Vær opmærksom på, at visse kilder i øjeblikket (30. juni) ikke er opdateret med de nye krav pr. 1. juli 2025. Det forventes, at disse opdateres løbende henover juli og august.
Information og vejledninger
- Klimakrav (LCA) i bygningsreglement | Social- og Boligstyrelsen
- LCA som værktøj ved renovering og byggeri
Kurser
Nedenfor er der listet en række kurser, netværksmøder og webinarer om bæredygtigt byggeri og LCA. Listen er ikke komplet, men giver inspiration.
- MOLIO
- Rådet for Bæredygtigt Byggeri
- BUILD
- Green Building Council(dk-gbc)
- DTU: Master i Bæredygtigt Byggeri
Værktøjer og vejledninger
- Værdibyg
- LCAbyg
Anden information og viden om klimakrav
- BUILD
- Nordic Sustainable Construction
- Forskningsgruppen for Bygningers bæredygtighed - Aalborg Universitet
- Center for Bæredygtig Bygningskultur
Opleves der fejl eller mangler med links, kontakt Smilla Stendorff på mail: ss@frinet.dk
Fra 1. januar 2023 trådte der et krav i kraft om, at alt nybyggeri skulle have foretaget en LCA (livscyklusvurdering).
Aftalekredsen bag den nationale strategi for bæredygtigt byggeri blev 30. maj 2024 enige om at skærpe kravene.
BR18 er med virkning fra 1. juli opdateret med de nye krav. De overordnede overskrifter er oplistet herunder.
Grænseværdier fra 1. juli 2025
Sommerhuse og ferieboliger under 150 m²: 4,0 CO₂-ækv./m²/år
Sommerhuse og ferieboliger på mindst 150 m² : 6,7 CO₂-ækv./m²/år
Enfamiliehuse, rækkehuse o.l.: 6,7 CO₂-ækv./m²/år
Etageboliger og erhvervsbyggeri: 7,5 CO₂-ækv./m²/år
Institutioner m.v.: 8,0 CO₂-ækv./m²/år
Andet nybyggeri (ikke uopvarmede bygninger under 50m²): 8,0. CO₂-ækv./m²/år
Særskilt grænseværdi for byggeplads
Grænseværdier for tilbygninger
Tilbygninger til etageboliger, kontorer, institutioner skal følge grænseværdien for nybyggeri, i forhold til den type bygning den knytter sig til.
Tilbygninger til enfamiliehuse, rækkehuse, ferieboliger skal følge grænseværdien for nybyggeri, i forhold til type bygning den knytter sig til (kun hvis tilbygningen er over 250 m²).
Der er i den nye aftale fra 30. maj 2024 indikationer på fremtidige skærpelser: Ny aftale stiller ambitiøse klimakrav til nyt byggeri - Social- og Boligministeriet
Aftaleparterne (regeringen (A, V og M), DF, SF, B, Ø, C og Å) bag den nationale strategi for bæredygtigt byggeri er stadig enige om den trinvise indfasning af strammere grænseværdier for byggeriets klimapåvirkning frem mod 2029.
I medio 2026 og 2028 mødes aftaleparterne for at drøfte yderligere stramninger af CO₂-kravene.
Parterne er bl.a. enige om at se på muligheden for at medtage CO₂-udledninger fra udearealer på byggegrunden i de fremtidige LCA-beregninger.
Ønsker du at vide mere om den fremtidige plan for indfasningen, kan du læse meget mere her.
De forskellige trin i en bygningsdels levetid er inddelt i faser A, B, C og D. Faserne er inddelt i undermoduler. Modulerne er navngivet A1-A5, B1-B7, C1-C4 og til sidst D. Det er dog kun A1-A3, B1-B3, B5, B7, C1-C2 og D, der er krav i en LCA -vurdering af en bygning i BR18.
Der findes flere forskellige værktøjer, der kan beregne en LCA på en bygning. BUILD har i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen udviklet LCAbyg, der er en software specifikt rettet mod at lave LCA på bygninger. Du kan downloade og læse mere om LCAbyg her.
LCAbyg er tilmed 2025 sikret støtte fra Villumfonden og Realdania til drift, vedligeholdelse og videre udvikling.
Der er ingen krav til, at en LCA-beregning for en bygning skal være foretaget i LCAbyg. En vejledning til metoden, der skal benyttes til at beregne LCA'en, findes her.
LCAbyg kan bruges til at beregne LCA på alle slags bygninger. Der findes dog et hjælpeprogram (Excel Lite), som kan hentes fra samme side. Excel Lite henvender sig specifikt til typehus eller andet mindre byggeri. Du kan høre mere om Excel Lite her.
Der findes også andet software, der kan lave LCA beregninger, og der kommer løbende flere.
LCAbyg har sin egen YouTube kanal, hvor der ligger webinarer og tutorials omkring diverse LCAbyg- funktioner. Der ligger bl.a. videoer om indtastning af data i de forskellige moduler og anvendelse af specifikke data. Der findes også en PDF-guide til LCAbyg på LCAbygs hjemmeside. Der ligger også andre vejledninger på deres hjemmeside, for eksempel omkring DGNB-certificering i LCAbyg.
Under publikationer på LCAbygs hjemmeside kan du finde de seneste publikationer fra BUILD om LCAbyg. Der ligger bl.a. eksempelbiblioteket, der danner grundlag for de generiske data i LCAbyg, og en publikation om CO2-krav og særlige bygningsforudsætninger.
En EPD (Environmental Product Declaration - eller på dansk: Miljøvaredeklaration) er en form for dokumentation for en byggevares miljømæssige egenskaber. Det vil sige, at der foretages en livscyklusanalyse af en enkelt vare, og på baggrund af den vurdering fås specifikke værdier på de relevante moduler. De værdier danner grundlag for beregningerne i en LCA.
Der findes fire forskellige EPD'er, som benyttes i forbindelse med en LCA-beregning: generiske, branche-, projekt- og produktspecifikke. Du kan læse mere om, hvad en EPD er, og forskellen på de forskellige EPD'er på EPDDanmarks hjemmeside.
LCAbyg har en række generiske EPD'er i sit bibliotek. Hvis man vil benytte branche-eller produktspecifikke EPD'er, skal man downloade disse fra enten EPDDanmarks hjemmeside eller på producentens hjemmeside. Der findes en tutorial, til hvordan man importerer EPD'er til LCAbyg. EPD'er skal være udarbejdet efter DS/EN 15804+A2 for at være kompatible med LCAbyg. Hvis den ikke er det, skal denne indtastes manuelt i LCAbyg.
Der findes også en guide til indtastning af EPD'er og et webinar om samme, hvor manuel indtastning af EPD'er også blev gennemgået.
Det er vigtigt at skelne mellem kravene i BR18 og andre ordninger og klasser. Kravene i BR18 er minimumskrav, og skal derfor altid overholdes.
Bygherrer kan også vælge, at et byggeri skal certificeres. En af de mest anvendte certificeringsordninger i Danmark er DGNB. Der er en række krav forbundet med at blive DGNB-certificeret, som ikke kræves i BR18. De nyeste manualer kan findes her.
I tæt samarbejde med vores medlemsvirksomheder arbejder FRI for at præge den bæredygtige udvikling i BR18. FRI prioriterer at inddrage den faglige viden, rådgivende ingeniører har, så vi som branche er med til at sikre, at de krav, der stilles, er ambitiøse – men også realistiske.
Helt konkret har vi i forbindelse med ændringerne i BR18 arbejdet for indflydelse i flere lag af lovgivningsprocessen ved at levere viden til embedsværket og politikere, så vi som organisation bidrager til, at lovgivningen udformes på et oplyst grundlag.
Selvom ikke alle FRI´s ønsker er blevet opfyldt, kan vores aftryk ses i den endelige aftale. Tilbage i december 2023 kom Majbritt Juul, chef for bæredygtighed i FRI, med 7 anbefalinger til de kommende klimakrav til byggeri. Blandt andet er anbefalingen om differentierede grænseværdier baseret på bygningstyper blevet inkluderet i den endelige aftale.
Link til artikel: FRI: 7 anbefalinger til ambitiøse klimakrav
Ud over at stille viden til rådighed for embedsværket og politikerne, er FRI også repræsenteret i følgende:
Vi skriver en række debatindlæg, ledere og nyhedsbreve om bæredygtigt byggeri, hvor vi bidrager til debatten om bæredygtigt byggeri.
Herunder finder du link til nogle af FRI´s artikler:
Debat: Hvis vi skal rive mindre ned, skal vi ændre både lovgivning og vores mindset
Debat: 15 aktører i fælles opråb: Det haster at få fastlagt nye klimakrav til byggeriet
Debat: Byg en national Database for LCA-rapportering. Det vil give bedre lovgivning