Bred tilfredshed i branchen med infrastrukturplan

Uge 25 2021

Bred tilfredshed i branchen med infrastrukturplan 

Regeringen og Folketingets partier er blevet enige om, hvor meget og hvad der overordnet skal investeres i fra 2022 til 2035. Branchen jubler overordnet over planen og flere fremhæver det som et stort plus, at den er langsigtet. Henrik Garver, adm. direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører, fortæller til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at han synes, at "det er en rigtig god aftale."
- Det er en aftale, som kigger langt frem. Det giver sikkerhed i, at der fortsat investeres i vores infrastruktur. Samtidig har man lagt de her rul ind, så man ikke laver det hele på samme tid, men tager det løbende, siger han.
En bekymring hos direktøren er dog, hvorvidt man har lagt sig fast på for mange projekter i slutningen af planen. Han mener desuden, at de godt kunne have været "mere ambitiøse" omkring udledningen i anlægsfasen.
- Hvor meget CO2 udlever vi rent faktisk i anlægsfasen? Det kunne man godt måle på og så reducere. Men helt grundlæggende er det et stærkt forlig, siger han. (Licitationen)

DEBAT: Bredt forlig kan skabe vital ro om infrastrukturplanen


Det er vigtigt, at der er en bred forligskreds bag aftalen om den kommende infrastrukturplan, så brancherne sikres arbejdsro og mulighed for planlægning - også hen over et eller flere folketingsvalg, lyder det fra FRI og Dansk Infrastruktur.
Læs debatindlægget her

FRI pressekommentar: Grundlæggende godt Infrastrukturforlig kunne være stærkere på grønne ambitioner

Mandag præsenterede regeringen det færdigforhandlede infrastrukturforlig, der placerer investeringer for cirka 160 milliarder kroner i danske veje, broer og jernbaner mm over de næste 15 år.
Hos Foreningen af Rådgivende ingeniører, FRI, har man længe set frem til aftalen, der er af stor betydning for de rådgivende ingeniørvirksomheder i den kommende årrække. Derfor glæder det administrerende direktør i FRI, Henrik Garver, at brikkerne endelig er faldet på plads.

- Det er en god aftale og det kommer i stor udstrækning til at give både ro og overblik, at vi nu har fået klarhed over planerne for de danske infrastrukturinvesteringer, frem mod 2035. Det er i den forbindelse glædeligt at se, at samtlige politiske partier er med i forligskredsen om størstedelen af aftalen. Det giver en vis sikkerhed for, at kursen ikke bliver væsentligt ændret efter næste valg, lige meget hvem, der ender med regeringsmagten, siger han

Mangel på statikere og brandeksperter: Der er frustration over; at der er så få i markedet

Siden 1. januar 2020, da certificeringsordningen blev indført, har det været obligatorisk at have en certificeret rådgiver til at gennemgå henholdsvis brand- og konstruktionsforhold på nybyggerier og renoveringer. Men det har taget lang tid at få certificeret i det omfang, der er påkrævet. De, der er blevet certificeret, har til gengæld fået travlt og blevet særdeles attraktive. Så attraktive, at små firmaer er varsomme med at uddanne nye certificerede rådgivere af frygt for, at de bliver snuppet af en større virksomhed. "Jeg tror, det er hele vejen rundt i branchen, at der er frustration over, at der er så få i markedet. Der er rigtig mange jobskifter i øjeblikket", siger Inge Ebbensgaard, chef for byggeri og byggepolitik i FRI. (Pro.ing/FacilityTech)

Pandemi giver arbejde til de mellemstore rådgivere

De mellemstore rådgivervirksomheder har klaret sig godt igennem coronakrisen. De store skal bruge flere kræfter på at komme ud af sygesengen.

Det viser Licitationen - Byggeriets Dagblads, og det skyldes ifølge Henrik Garver, adm. direktør hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), at de mellemstore ingeniørvirksomheder ikke har oplevet den samme sårbarhed internationalt.

- Flere store udlands-projekter stoppede brat - og ligger stadig i slæbesporet - og det kunne mærkes, måske ikke så meget på den samlede indtjening, men ordrebøgerne skrumpende. Det er dog min fornemmelse, at også de store i branchen er godt i gang med at ryste krisen af sig. Men de lidt mindre selskaber står stærkt lige nu. Og så har den hjemlige scene, med virksomheder som for eksempel Afry og Ingeniører'ne fra Esbjerg vist sig som gode eksempler på firmaer, der oplever momentum og et stærkt lokalt tilhørsforhold til kunderne, siger Henrik Garver til Licitationen (Licitationen)