Presseklip: Rådgivere om ny udbudslov: Én særlig løsning skal gælde alle udbud

Uge 4 2022

Rådgivere om ny udbudslov: Én særlig løsning skal gælde alle udbud

I 2019 blev der tilføjet en bestemmelse til Udbudsloven omkring to-kuvertsystemet, som betyder, at de offentlige kunder evaluerer tilbuddet uden at kende til prisen. Det skete for at sikre en objektiv vurdering, så prisen ikke har betydning for vurdering af kvaliteten i tilbuddet. Men to-kuvertsystemet gælder udelukkende for bygge- og anlægsopgaver over 350 mio. kr., og det er en skam, mener advokat og vicedirektør i FRI, Ulla Sassarsson: ” Det er virkelig ærgerligt, da en evaluering af kvaliteten uden skelen til prisen, vil fremme leverandørernes mulighed for at medvirke til at få sat fokus på at finde de helt rigtige løsninger blandt andet, når der skal findes løsninger på at sænke CO2-aftrykket.” (Licitationen)

Ingeniørforening er ikke bekymret over beskæftigelse

I en kommentar til Dansk Erhvervs bekymring om, at byggebeskæftigelsen i starten af 2022 vil nærme sig det højeste niveau i over 40 år, udtaler FRI: ” Vi er ikke bekymrede for det nuværende niveau, men meget opmærksomme på, hvordan markedet udvikler sig. Vi kan se en begyndende tilbageholdenhed ift. større renoveringsprojekter, som følge af prisstigninger og leverancetider. Vi ved også, at den almene sektor politisk er sat til at bremse op, så der er en række både automatiske og politiske stabilisatorer som gør, at markedet ikke overopheder - og næppe heller smelter ned, siger han, men tilføjer: ”Men, når det er sagt, så er usikkerheden om den fremtidige retning større, end den har været i en længere periode”. (Licitationen, proing.dk, Bygtek)

InfraLCA bidrager til fremtidens grønne transportsektor

Vejdirektoratet har udviklet modellen InfraLCA, et vigtigt værktøj til at kunne opgøre de konkrete CO2-udledninger og -reduktioner i en bred vifte af infrastrukturprojekter. Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, siger: "Med InfraLCA har Danmark nu fået en model, hvor vi taler samme sprog og dermed bedre kan effektivisere processen i den grønne omstilling. I samarbejdet mellem for eksempel rådgivere og bygherrer er det særligt vigtigt for at opnå succes." (Localeyes, Eurodrivers.dk, Maskinteknik.dk)

Grøn profil tiltrækker fremtidens arbejdskraft

I forbindelse med COWIs udmelding om, at man fremadrettet udelukkende vil arbejde med kunder og projekter, som vil være med til at drive den grønne omstilling, udtaler adm. direktør i FRI, Henrik Garver til Jyllands-Posten, at han tror, det er en udvikling, der vil tage fart. For udover at bidrage til den grønne omstilling handler det også i høj grad om at tiltrække medarbejdere. ”Især den yngre generation ønsker måske ikke at arbejde for en virksomhed med den forkerte profil, så for at være en attraktiv arbejdsgiver bliver du nødt til at tage aktive valg i forhold til den grønne omstilling.” (Jyllands-Posten, Finans)

FRI’s rapport State of the Nation X Kommunalvalg 2021 leverer fakta til en artikel i Gladsaxe Bladet om dårligt indeklima i landets folkeskoler.