Uge 43 2022
Mens byggeriet ser ind i en tid med færre opgaver, viser seneste konjunkturmåling fra FRI det modsatte, skriver en række medier. Men selv om de bugnende ordrebøger vidner om en branche i trivsel, vækker de alligevel bekymring hos adm. direktør i FRI, Henrik Garver, der ser dem som en tyk streg under den alarmerende mangel på ingeniører, Danmark ser ind i. (Finans, Licitationen, Nordiske Medier, Dagens Byggeri, Cwatch, Techmanagement)
I de sidste par uger er det fra politisk side blevet fremhævet, at udrulningen af fjernvarme skal fremskyndes. Det er positivt, og det bakker vi som branche fuldt op om, skriver FRI i et debatindlæg. Men selvom der er politisk vilje til at rykke på området, og selvom der med aftalen om vinterhjælp afsættes 250 millioner kroner i 2022 og 2023 til fjernvarmpuljen, så hjælper det desværre ikke på den største og mest åbenlyse udfordring ved en fremskyndelse. Nemlig manglen på hænder og hoveder til at løse opgaverne. Og denne mangel er så grel, at allerede igangsatte opgaver må udskydes. Hvis der fra politisk side ikke vises vilje til at afhjælpe disse akutte problemer med mangel på kvalificeret arbejdskraft, så er politikerne nødt til at stille sig selv det simple, men alvorlige, spørgsmål: Vil vi reelt den grønne omstilling af vores energisystem, og ønsker vi et robust energisystem? (Berlingske)
Ukraine har brug for hjælp i dimensioner, der kan sammenlignes med Marshallhjælpen efter 2. Verdenskrig, mener adm. direktør i FRI, Henrik Garver. FRI har netop indgået en samarbejdsaftale med den ukrainske søsterorganisation, Interstate Consultants Engineers Guild, ICEG. ”Formålet er at styrke samarbejde og koordinering af viden mellem ICEG og os - samt med IFI'ere (International Financial Institutions, red.) som eksempelvis EU-fonde og Verdensbanken - for på den måde at kunne støtte en fokuseret og fælles indsats for både danske og ukrainske virksomheder i genopretningen”. (Licitationen)
Henrik Garver, adm. direktør i FRI, vurderer: ”Mange af de nyuddannede bygningskonstruktører kommer ud med kompetencer, der er plug-and-play i forhold til de behov, virksomhederne har. Samtidig er det tydeligt, at de nye konstruktører både kan og vil gøre en forskel for både det enkelte projekt og for det samfund, vi lever i. Vinderprojektet fremstår overbevisende med en stærk, analytisk tilgang og en synsvinkel, der viser, at bæredygtighed og bygningers klimaaftryk for alvor er blevet noget, der naturligt er i fokus. (Mester & Svend)