Pressemeddelelse: Ingeniører navigerer sikkert igennem krisen i byggeriet

For fjerde år i træk oplever de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, vækst i antallet af medarbejdere. Især de største virksomheder i branchen oplever en markant fremgang, drevet af en bred opgaveportefølje og et fortsat arbejde med at tiltrække og drage nytte af medarbejdere med andre uddannelser end de traditionelle ingeniører.

I alt beskæftiger foreningens medlemsvirksomheder pr. 1. januar 2024 14.859 personer i Danmark, hvilket er en stigning på 6,4 % i forhold til året før. Det er en mindre stigning, end branchen så sidste år, men ikke desto mindre en udvikling der sker i en tid med væsentlig markedsusikkerhed. Det begejstrer Adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

- Der er god grund til at være stolt af den udvikling, vi har set over de seneste tolv måneder. En tilvækst på 900 nye arbejdspladser er et sjældent højt tal på brancheniveau. Og det ovenikøbet i et marked, der er stærkt udfordret på centrale områder. Det er så også en del af forklaringen på, at vi ser den største del af væksten i de store virksomheder, der arbejder inden for alle sektorer - f. eks inden for industri- og procesrådgivning, hvor der er mange rådgiveropgaver i den danske medico- og pharma-industri, i fødevareindustrien og inden for logistikområdet. Det er også ofte de virksomheder, der har mulighederne for at finde deres eksperter andre steder end fra ingeniørstudiet, hvilket virkelig gør en forskel, når vi ser på den fortsat exceptionelt store mangel på ingeniører, vi fortsat har i Danmark, siger han.

Presset byggesektor undgår nedskæringer

Anderledes ser det ud med de mindre virksomheder, der har 10-50 ansatte. I denne gruppe af virksomheder er 73% primært beskæftiget med opgaver i byggeriet Og det er netop her, branchens største udfordringer ligger. Hvilket gør, at Henrik Garver, er lige så glad for den vækst, der er i dette segment, selvom den er noget beskeden.

- Byggerisektoren er udfordret i disse år, hvor især boligbyggeriet er gået helt i stå. Heldigvis har erhvervsbyggeriet og de offentlige bygherrer sørget for, at der stadig bygges i Danmark. Og det gør, at vi stadig ser en lille fremgang selv for de virksomheder, der ikke bare kan rykke deres forretning over i et andet marked. De har ikke været nødt til at skære ned, og det vidner om, hvor solid en branche, der er tale om. De virksomheder, der trives godt med at være 10-20 mand og leve af at levere rådgivning til byggeriet – De er fortsat 10-20 mand og rådgiver om byggeri. Selv på den sværeste position i et virkeligt udfordret marked, har de en sund forretningsmodel.  Og de virksomheder, der har mulighederne for at arbejde inden for flere sektorer og allokere deres eksperter til der, hvor opgaverne ligger, har så til gengæld haft både mulighed for, og succes med, at udvide med endnu flere kolleger. Det vidner om, at det meget store arbejde, vores medlemsvirksomheder lægger i rekruttering og i en styrket tilknytning, virkelig er begyndt at bære frugt siger Henrik Garver og afslutter:

- Og det er jo værd at sætte en streg under, at tallene i medarbejderstatistikken jo repræsenterer en netto tilvækst på brancheniveau. Vores medlemsvirksomheder har også medarbejdere, der er gået på pension og der er naturligvis også en del, der skifter job internt i branchen. Så den samlede rekrutteringsindsats er jo reelt væsentligt større.

Læs flere pressemeddelelser

Pressemeddelelse: Danske rådgivere fokuserer på europæisk vækst
Pressemeddelelse: Danske rådgivere fokuserer på europæisk vækst
Hvor der sidste år sås en stor fremgang i Asien, skal medarbejdervæksten i de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheders udenlandske datterselskaber i år primært findes på de nære markeder. Det viser nye tal fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.