Uge 51 2022
Den bæredygtige omstilling af byggeriet er afgørende for, at vi når de ambitiøse danske klimamål om 70 pct. reduktion af CO2-udledning inden 2030. Men den kommer ikke til at ske af sig selv. Når de nødvendige CO2-reduktioner skal nås, skal byggeriet styrke samarbejde, kompetenceniveau og øge brug af mere bæredygtige materialer samt bæredygtighedsfremmende teknologi. Det skriver FRI i et debatindlæg i Børsen sammen med MOLIO og DI Byggeri. (Børsen)
Molio lancerer nu et kompetencecenter for bæredygtigt byggeri. Majbritt Juul, chef for bæredygtighed i FRI, kalder det nye kompetencecenter for tiltrængt. ”Det er vigtigt, at den relevante viden om bæredygtigt byggeri når bredere ud i bygge- og anlægsbranchen end blot til eget skrivebord. Vi skal også have efteruddannet flere af de øvrige faggrupper i branchen, fordi det er vigtigt, at vi i byggebranchen arbejder med bæredygtighed både ved skrivebordene og i det udførende arbejde. Store udfordringer løses bedst i fællesskab,” udtaler hun bl.a. i Dagens Byggeri. (Dagens Byggeri)
I denne uge nåede forhandlere fra EU-Parlamentet og Ministerrådet frem til et kompromis om en ny såkaldt klimatold, som skal træde i kraft allerede i efteråret 2023. FRI hilser det velkommen, at der nu indføres en importafgift på udvalgte varer til EU fra lande uden for EU, som er særligt CO2-intensive. ”Det vil styrke den grønne omstilling – og reelt er det også et incitament til at producenter uden for EU sætter fart på deres indsats for at reducere carbon footprint af deres produkter”, udtaler adm. direktør Henrik Garver i en pressekommentar. (Dagens Byggeri)
Når nye regler i bygningsreglementet træder i kraft 1. januar, betyder det, at nybyggeri skal dokumentere sin samlede klimapåvirkning med en livscyklusvurdering (LCA) for at få tilladelse til at tage huset i brug. For at gøre dokumentationen mere enkel har en række virksomheder og organisationer fra byggebranchen udviklet et nyt fælles digitalt værktøj, kaldet LCAcollect, som kan bruges af både store og små virksomheder - og for at sikre standardisering og datakvalitet. Bag LCAcollect står COWI, Rambøll, FRI, DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, MOLIO, CG Jensen, Bygherrreforeningen, Build og BloxHub. (Licitationen)
Licitationen har spurgt adm. direktør i FRI, Henrik Garver, om hans ønsker til den nye regering. Henrik Garver nævner en robust langtidsholdbar politik, bedre forhold for international arbejdskraft, og at der bliver sat økonomi bag ønsket om grøn omstilling. Samtidig håber han, at regeringen tror på, at private virksomheder kan løfte mere. Skrækscenariet er modsat, at det hele sander til pga. politisk uenighed. (Ctwatch)