FRI Pressekommentar: Regeringens stramme finanslovsforslag kan blive dyrt

Regeringen fremsatte i dag sit forslag til finansloven for 2023. Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, anerkender overordnet behovet for en stram finanspolitik hen over det næste år med de udfordringer, Danmark står i, men der er plads til forbedringer i de kommende forhandlinger.

I Finanslovsforslagets navigeren mellem bundne opgaver, opstramning og udvikling af Danmark er der særligt to punkter, der bekymrer adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

- Sundhed, hvis nye midler prioriteres på de rigtige indsatser, en fortsat Coronaindsats og styrkelsen af det danske forsvar samt det sikkerhedspolitiske diplomati, er tre af de bundne opgaver. Det er dog også områder, hvor det koster noget at komme i mål, særligt hvis det skal være mere en symbolpolitik. Det samme gælder klimaindsatsen og den grønne omstilling. De bundne opgaver, kombineret med de udfordringer der følger af stigende inflation og mangel på arbejdskraft, gør det derfor naturligt, at der på en række andre områder skal føres en mere stram økonomisk politik, siger han og fortsætter:

- Men det er alligevel bekymrende at se, at Regeringen de facto foreslår at fjerne 6 mia. kr. fra den offentlige investeringsramme i 2023. Vedligeholdet og renoveringen af den offentlige bygningsmasse og infrastruktur er i forvejen et underprioriteret område – og vi risikerer, at tilstanden på eksempelvis veje og broer forringes i en grad, så det bliver dyrere at genoprette op, når vi på et senere tidspunkt bliver tvunget til det. Og der er ingen garanti for, at den økonomiske situation er lettere på det tidspunkt.

- Hertil kommer at Finanslovsforslaget har en åbenlys mangel ift. at håndtere manglen på arbejdskraft, det gælder både ift. uddannelsespolitik og ift. vilkårene for international arbejdskraft i Danmark. Så selvom Regeringen kun åbner et forhandlingsrum på 600 mio. kr. Så er der reelt meget mere, og meget vigtigere emner at forhandle om, tilføjer Henrik Garver.

Link til regeringens finanslovsforslag (fm.dk)

Læs flere pressemeddelelser

Pressemeddelelse: Danske ingeniørvirksomheder omstiller sig til nye tider
Pressemeddelelse: Danske ingeniørvirksomheder omstiller sig til nye tider
Nye tal fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, understreger en klar tendens mod at virksomheder har et øget fokus på medarbejdere og en omstillingsparathed i forhold til. et marked der er i hastig forandring, drevet af skærpede markedskrav, bæredygtighed og grøn omstilling.
Pressekommentar: ’Fremtidssikring af Danmark’ sikrer ikke Danmark
Pressekommentar: ’Fremtidssikring af Danmark’ sikrer ikke Danmark
Regeringen præsenterede i dag deres Finanslovsforslag for 2024. Et forslag, der har fået titlen ’Fremtidssikring af Danmark’. Selvom der er mange positive initiativer at finde i finanslovsforslaget, så imponerer titlen ikke adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, Henrik Garver.