Pressekommentar: Nyt direktiv sætter retning for et grønnere byggeri i Europa

Tirsdag vedtog Europa-Parlamentet den længe ventede plan for, hvordan den europæiske byggebranche over de kommende år skal nedbringe deres klimaaftryk.

Bygningsdirektivet, Energy Performance of Buildings Directive 2024, medfører blandt andet, at alle nyopførte bygninger skal være klimaneutrale fra 2030,  at fossil opvarmning skal være udfaset i europæiske bygninger senest i 2040, og at man i EU-landene skal renovere de 16 procent af bygninger, som ikke bliver brugt til beboelse, der har den dårligste ydeevne.

Hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er man meget tilfredse med, at direktivet endelig er vedtaget. Det fortæller Adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

- Det er en glædelig nyhed, at Europa-Parlamentet endelig er i mål med planerne. De har jo været længe undervejs. Nu skal vi dykke ned i alle detaljerne og se præcis, hvad de nye krav kommer til at betyde. Men det står allerede klart, at byggeriet i Europa bliver mere ambitiøst, når det gælder energieffektivitet og senere også LCA-krav. Og det er jo ubetinget positivt for klimaet. Dertil kommer, at danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder generelt står stærkt ift. at håndtere den type krav, der nu lægges op til med Bygningsdirektivet.

I et politisk-proces perspektiv er det samtidig virkelig godt, at det lykkedes at lande aftalen i den indeværende Europa- Parlamentsperiode. Nu kan vi komme i gang med at arbejde mod det fælles mål med langt mere klimavenlige bygninger i Europa. Havde vi skulle vente til efter valget til Europa-Parlamentet senere på året – og en efterfølgende konstituering af det nye parlament, kunne vi have ventet længe – og klimaforandringerne venter ikke. 

Du kan læse mere om bygningsdirektivet her:

Energy Performance of Buildings Directive (europa.eu)

-o-

Pressekontakt:

Morten Vendt
Kommunikationskonsulent
PR, Kommunikation og Storytelling
E:  mv@frinet.dk
T:  +45 35 25 37 37
D: +45 35 25 37 47

Læs flere pressemeddelelser

Pressemeddelelse: Historisk stærkt år for rådgivende ingeniører
Pressemeddelelse: Historisk stærkt år for rådgivende ingeniører
Byggeriet går tilbage, og markedet er usikkert. Og til trods for dette, formåede de danske rådgivende ingeniørvirksomheder at holde fokus og at vokse inden for både etablerede og nye sektorer. Omsætningen satte rekord, og branchen lander en historisk høj overskudsgrad for 2023.