Ung dansk ingeniør hædret internationalt

34-årige Mads Holten Rasmussen løb onsdag aften med en flot 3. plads ved den årlige europæiske kåring af talentfulde unge ingeniører; ’EFCA Future Leader of the Year’, der i år fandt sted ved en ceremoni i Rom.

Konkurrencen var stærk og spændingen stor, da unge ingeniører fra hele Europa igen i år konkurrerede om den eftertragtede pris. Det blev ikke til en dansk sejr i år, da sejren gik til norske Anders Høie fra firmaet Trimble, men Danmark endte dog på podiet, repræsenteret af Mads Holten Rasmussen, der har en Ph.D inden for linked data, og til dagligt er ansat som udviklingschef hos NIRAS i Allerød.

Mads var nomineret - og opnåede den flotte placering - for sit arbejde med Byggeriets Automatiske Regeltjek, BART. Et samarbejde mellem blandt andet Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet, DTU og en stribe kommuner – der havde til formål at højne kvaliteten af byggeprojekter gennem automatiske regeltjek, der kan oplyse om, hvor en model afviger fra de krav, der stilles til byggeriet. Hvilket ikke kun sparer tid, men også penge, da man kan opdage endnu flere fejl og mangler, og det er meget billigere at rette disse, mens projektet stadig er på tegnebrættet.

Specifikt stod Mads for at opbygge en metode til at kunne tjekke indirekte krav, dikteret af ydre omstændigheder, og gøre dem forståelige for computeren. Helt konkret muliggjorde det at udlede brandsektioneringsvægge ud fra de tilstødende rums funktion sådan, at man kunne tjekke placering af brand- og røgspjæld. En opgave, der i dag kræver, at man sammenholder flere forskellige datagrundlag, og derfor er en meget håndholdt og ressourcekrævende proces.

De nødvendige færdigheder

Koncerndirektør Mads Søndergaard fra NIRAS er naturligvis stolt af sin unge medarbejder.

- Jeg er superglad for Mads’ flotte 3. plads både på hans egne og på NIRAS’ vegne. Det anerkender Mads som en dygtig rådgiver inden for linked data og NIRAS som en arbejdsplads, der udvikler unge, internationale talenter. Der er ingen tvivl om, at fremtiden kalder på rådgivende ingeniører som Mads med potentiale inden for den digitale transformation i byggeriet. Mads har en kæmpe teknologiforståelse, er fremsynet og besidder et indgående kendskab til ingeniørfaget. Dette koblet med gode evner til at kommunikere og formidle er essentielt i rådgiverbranchen, siger koncerndirektøren og fortsætter:

- Mads er en inspirationskilde for andre unge ingeniører med interesse for data og kan tiltrække andre specialister til rådgiverbranchen frem for, at de vælger en karriere i de store software-huse. De rådgivende ingeniører har brug for den teknologiske faglighed, Mads besidder, for at kunne bringe ingeniørbranchen ind i fremtiden, hvor skellet mellem ingeniørrådgivning og teknologiudvikling bliver mere og mere udvisket.

Stærkt, internationalt felt

I alt fem unge danske rådgivere var indstillet til ’EFCA Future Leader of the Year’.

Den europæiske organisation for rådgivende ingeniørvirksomheder, EFCA, kårer hvert år The European Future Leader of the Year. Prisen går til en rådgiver på max 35 år, som, dommerkomiteen vurderer, har en ambition om at blive førende i branchen, og som allerede har bidraget signifikant til mindst ét projekt inden for sit ekspertiseområde eller som leder. Det kunne eksempelvis være ved at have udviklet et nyt design, og/eller have stået i spidsen for bæredygtige eller omkostningsbesparende løsninger inden for et projekt.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI har indstillet fem af de stærkeste talenter fra de danske rådgivende ingeniørvirksomheder til prisen.

De øvrige fire var:

Camilla Tang, specialist indenfor avanceret vandbehandling og vandkemi hos NIRAS
Jyothsna Amrith, projektleder inden for Spor og Anlæg i Atkins
Kasper Bach Johannsen, specialist og projektleder i Artelia
Michelle Kühl, projektleder i COWI

Både Camilla Tang og Kasper Bach Johannsen fik ved ceremonien en ’Honorary mention’.

Administrerende direktør i FRI, Henrik Garver fortæller, at det var et meget stærkt felt i år:

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at samtlige finalister har et kæmpe potentiale. Og jeg ved, at de fem danskere, som vi har indstillet, har det. Ikke bare for at gøre en forskel for deres virksomheder og for branchen – men for at gøre en forskel for den grønne omstilling og dermed i sidste ende for den verden, vi lever i. Det er top-talenter, ikke blot i Danmark, men også i en europæisk sammenligning, siger Henrik Garver.

Billedtekster:
Mads Holten Rasmussen. Foto: NIRAS

Mads Holten Rasmussen kunne ikke selv deltage ved prisoverrækkelsen, men hans to danske branchekolleger, Camilla Tang og Kasper Bach Johannsen kan tage diplomet med hjem til ham.

Læs mere om EFCA Future leader of the Year her

Læs flere pressemeddelelser